2010-06-25 15:10:52• hírek • Póti Orsolya

Kettős kiállításmegnyitó

Újabb kiállítást látogathatnak a művészet kedvelők Szatmárnémetiben: péntek délután Podolyák Vilmos festőművész és Dragos Vasile  faszobrász képzőművészeti kiállításának megnyitójára került sor a Polgármesteri Hivatal Galériájában.

A művészet iránt érdeklődők a számos festmény kiállítás mellett ezúttal egy szobrászati kiállítást is látogathatnak a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének, a Szatmárnémeti Polgármesteri hivatalnak, valamint a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központnak köszönhetően. Podolyák Vilmos festményein kívül Dragos Vasile faszobrász alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

Podolyák Vilmos festőművész számos egyéni és csoportos kiállítását látogathatták nem csak országunkban, hanem külföldön is. A művész a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének tagja. Művészetében  fordulópontot a 70-es, 80-as évek hozzák, mikor is elköltözik a festői Nagybányára, ahol kialakul egyéni színvilága. Színei letisztulnak, a természet átlényegül, és igazi nagybányai festőművésszé alakul. Idővel színei megvilágosodnak, vonalai lényegre törőbbek lesznek, és kialakulnak kedvenc témai. Fő motívuma a táj, de megjelennek pompás virágcsendéletei is.



Nagy Sándor és Gergely Csaba nyitották meg a kiállítást


Podolyák negyvenegy festménye mellett Dragos Vasile faszobrai is szerepelnek a tárlatban. Dragos Vasile gyerekkorában inkább a rajzolás vonzotta, később megragadta a természet, az ember háromdimenziós ábrázolása, így áttért a szobrászatra. Bebarangolta szülőhelye környéki erdőket, összeszedve a számára érdekes, izgalmas faágakat, gyökereket. A művész már évek óta foglalkozik fafaragással: felhasználja a fa eredeti formáját, erezetét, összefonódásait. Portréit stilizálja, alakjai rokonságban vannak az afrikai faszobrokkal.

A kiállítást Nagy Sándor református esperes és megyei tanácsos, valamint Gergely Csaba a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg, és a hangulatos dallamokat Cserey Csaba és Vékony József biztosította. A látogatók a két neves művész alkotásai mellett, Chereches Alexandra, Pop Oana és Tripon Alexandra diákok alkotásait is megtekinthették.




Megnyílt Podolyák Vilmos és Dragos Vasile kiállítása




Dragos Vasile faszobrász munkái


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: